Alles over brood

17 november 2022

Waar moet je op letten met brood, en is het echt zo slecht voor je?

Het is een van de meest gegeten producten in Nederland: brood. Je kan er zoveel kanten mee op, want er zijn veel verschillende soorten brood. Omdat dit product ook vaak slecht belicht staat, vond ik het belangrijk om uit te leggen waar je met brood op dient te letten en of het zo slecht is als verschillende mensen zeggen.

Wat is brood?

Het verschil tussen gezond en minder gezond zit hem vaak in de keuze. Zo heb je wit-, bruin- en volkorenbrood. Witbrood bestaat voornamelijk uit bloem en bruin- en volkorenbrood bestaan (voornamelijk) uit meel. In de Warenwet staat precies vastgelegd wanneer iets een bepaalde broodsoort is. Volkorenbrood is de gezondste optie, omdat dit voor 100% uit volkorenmeel dient te bestaan. Volkorenmeel houdt in dat de hele graankorrel gebruikt wordt, nadat het vermalen is.

Bij bloem zijn de onderdelen zemelen, kiemen en de buitenste schilletjes van de graankorrel eruit gefilterd. Deze onderdelen leveren juist de meeste voedingsstoffen en zorgen voor een langere verzadiging. Hierdoor zijn producten die op basis van bloem gemaakt zijn minder gezond dan producten die op basis van meel zijn gemaakt. Als je moet kiezen, dan is een brood (en ook andere graanproducten) op basis van volkorenmeel de gezondste keuze, omdat de producten hiervan de meeste voedingsstoffen bevatten.

Er zijn bronnen die zeggen dat je van brood dik wordt, maar dat is niet waar. Als je elk voedingsmiddel bekijkt, dan kan je van alles dik worden. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheden te vinden en daarnaast is het belangrijk om genoeg te variëren met andere producten.

Glutenvrij

Er is één reden waarom brood slecht voor je kan zijn en dat is als je een glutenallergie (coeliakie) hebt. Dan worden je darmen namelijk aangetast en dan kan het eten van normaal brood schadelijk voor je zijn. Wanneer je kiest voor brood op glutenvrije basis, dan kan je met een gerust hart gewoon brood eten. Het is dus niet nodig om perse glutenvrij te eten om af te vallen. Glutenvrije granen kunnen een andere samenstelling hebben, waardoor je minder voedingsstoffen binnen kan krijgen.

Waar kan je het beste op letten?

Als jij gezond(er) wilt eten, dan kan het helpen om te letten op de keuzes die je maakt. Kies op het gebied van brood altijd voor een volkorenbrood. Het maakt niet welke graansoort er gebruikt wordt als het meel ervan maar volkoren is, bijvoorbeeld volkorentarwemeel of volkorenspeltmeel.

Op het etiket kan je altijd de meeste informatie vinden en daar dient ook aangegeven te worden waar het brood uit bestaat. Bestaat uit alleen volkorenmeel, dan is de kans groot dat het volkorenbrood is. Het kan ook zijn dat het een meergranenbrood is of iets van een andere samenstelling.

Meergranenbrood is niet automatisch volkorenbrood, omdat meergranenbrood met ten minste drie verschillende granen dient te bestaan. Of van al deze granen volkorenmeel gebruikt wordt, is dan de vraag. Lees het etiket daarom altijd goed!
Heb je nog meer vragen over brood? Stuur me een berichtje via een van mijn sociale mediakanalen of vul het contactformulier in.

Deel dit artikel

Deveny Tolboom - Intuïtief diëtist
Ik help je om weer Eetvrijheid te ervaren, zónder diëten en voedingschema’s door middel van coaching en online programma’s. Iets voor jou?

Meer lezen?

Lees deze blog als jij zelf de makkelijkste en lekkerste salted caramel chocolademelk wilt maken!

Lees verder

Ik testte de Upfront proteïn bar. Is deze bar het ideale tussendoortje? Je leest het hier!

Lees verder

Fruit is nog steeds gezond, maar je dient wel op een aantal dingen te letten om ervoor te zorgen dat het een gezond tussendoortje is

Lees verder

Wil jij een gezond leven zónder dieet?