Ode aan de E-nummers
Boek review: Ode aan de E-nummers
Voeding is een onderwerp dat altijd veel discussie oproept. Wat is wel goed en wat juist niet. Iedereen heeft er wel een mening over. Maar ik denk dat de discussie over E-nummers met kop en schouder boven alles uitkomt. Al jaren heb ik het boek Ode aan de E-nummers van Rosanne Hertzberger in de kast staan. Recent nam ik eindelijk de tijd ervoor om het te lezen en is natuurlijk geen verrassing als ik schrijf dat het onderwerp E-nummers uitgebreid aan bod kwam.
Wat kan je van het boek verwachten?
Ode aan de E-nummers is ingedeeld in 7 hoofdstukken met allemaal een eigen onderwerp. Onderwerpen als Clean Label, kleurstoffen, kunstmest en Paleo worden besproken. Elk hoofdstuk is een mix van uitleg, onderzoeken en de persoonlijke mening van de schrijfster. Wat ik jammer aan het boek vind, is de indeling van de hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft meerdere subhoofdstukken, maar ook kleine blokjes met uitleg om een onderwerp verder uit te werken of uit te leggen. Sommige hoofdstukken leende zich niet voor dit format, want het werd onoverzichtelijk en een rommeltje. Ik wist soms niet goed waarover ik nu precies aan het lezen was, omdat het veel aan het wisselen was.
Andere hoofdstukken leende zich wel weer goed voor het wisselende format, omdat de onderwerpen goed afgesloten werden of doordat extra kennis nodig was. Daarnaast is er door Rosanne geprobeerd om onderwerpen van 2 kanten te bekijken, maar toch voelde het op sommige vlakken als een presentatie van “Dit is mijn mening en dat is de waarheid”. Haar persoonlijke mening kwam heel nadrukkelijk naar voren. Waardoor het op sommige momenten niet als een wetenschappelijke onderbouwing voelde.
Een van mijn favoriete onderwerpen was wel het stuk over etiketten en E-nummers. Hierin werd goed benoemd dat veel mensen het gevoel hebben dat ze in de val getrapt worden door producenten en de ingrediënten die gebruikt worden voor een product. In het boek kwam goed naar voren dat de roep van de consument om het gebruik van natuurlijke ingrediënten juist ervoor zorgt dat producenten ingrediënten gaan gebruiken om hetzelfde effect te krijgen dat ze normaal met een E-nummer kregen. Nu staat er geen E-nummer op het etiket, maar wordt hetzelfde effect nog wel behaald. Hierdoor vraag ik mij nog wel af of consumenten echt doorhebben wat er gebeurd als zij iets eisen.
Aanrader?
Ik zit heel erg te twijfelen of ik het boek zou aanraden en dat komt door meerdere dingen. Zo lang het boek informatie en wetenschappelijk onderzoek beschrijft, vind ik het prettig lezen en steek ik ook wat dingen op. Zodra Rosanne haar mening geeft over de onderwerpen, dan haak ik meestal af. Het is niet dat ik de mening niet deel, maar de manier waarop deze gedeeld wordt. De felheid komt over alsof geen normaal gesprek zou kunnen houden en dat vind ik jammer.
Daarnaast twijfel ik aan de doelgroep voor het boek. Ik denk dat de meeste mensen die erg anti E-nummers zijn het boek niet zullen lezen, maar ik denk juist dat zij veel van het boek kunnen opsteken en niet om hun mening te veranderen. Ik met mijn achtergrond als diëtist, ben waarschijnlijk wel de doelgroep, maar ik weet niet goed of deze doelgroep het boek ook echt moet lezen.
Deel dit artikel
Meer lezen?

Fruit is nog steeds gezond, maar je dient wel op een aantal dingen te letten om ervoor te zorgen dat het een gezond tussendoortje is

Je hoeft je niet altijd propvol te voelen! Er zijn verschillende dingen die je kan doen om dit gevoel te voorkomen.

In een gevarieerd eetpatroon is altijd ruimte voor afwisseling. Je schuldig voelen na een cheatmeal is totaal niet nodig